Testul de sânge care măsoară expunerea la radiații poate salva multe vieți

de: Ioana Bîrsan
17 06. 2017

În cazul unui dezastru nuclear, devine necesară măsurarea nivelului de radiații la care a fost expus corpul celor aflați la fața locului, iar un nou test de sânge poate fi folosit de oricine și oferă rezultatele necesare într-un timp scurt.

În urma unui dezastru nuclear, precum cel de la Fukushima sau Cernobîl, este important să se măsoare în masă expunerea la radiații, pentru a decide cine are nevoie de tratament urgent. Testele existente sunt rapide și precise, dar se bazează pe teste de laborator foarte sofisticate, pe mașinării costisitoare și pe o muncă meticuloasă.

Pentru a permite analiza acestor date, chiar și în cazul unei expertize limitate și cu puțin echipament la dispoziție, cercetătorii dezvoltă un un test care detectează nivelul moleculelor microRNA (cu ajutorul cărora se înregistrează expunerea la radiații) în sânge și alte fluide corporale.

Experții susțin că semnătura specifică radiațiilor poate fi identificată și în corpul maimuțelor (cei mai apropiați înlocuitori ai oamenilor pentru studiile de laborator). Ca urmare, cercetătorii au realizat un studiu pe șoareci și macaci. Maimuțelor li s-au injectat doze letale de 5,8, 6,5 sau 7,2 de radiații, similare nivelurilor inhalate de lucrătorii de la Fukushima.

Testele de sânge care analizează nivelul moleculelor miRNA din corpul animalelor pot prezice dacă expunerea la o anumită doză de radiații este letală. Dintre cele cinci molecule diferite, trei (miR-133b, miR-215, miR-375) pot indica cu o acuratețe de 100% dacă animalele au fost expuse radiațiilor, iar celelalte două molecule (miR-30a și miR-126) pot prezice dacă expunerea va fi fatală, notează Scientific American.

Testul pe bază de miRNA este semnificativ mai ieftin decât orice altă opțiune existentă pe piață și poate detecta semnătura care apare ca urmare a expunerii la radiații, încă din primele 24 de ore.

Noua tehnică dezvoltată este mult mai utilă din simplul motiv că este accesibilă oricui, chiar și celor care nu au o expertiză și echipament specific. În acest fel, oricine poate avea la îndemână un kit bine închegat care poate diagnostica radiațiile din corp.